Защо да пиете зелен чай?

Справете се със своя „страх да не изпусна нещо“ и „опознайте себе си".

Защо да пиете зелен чай

Ако се разхождате с носа си в телефона, ако имате нужда от почасово "напомняне" да дишате, ако чакате обаждане за спешна медицинска помощ, преди да промените начина си на живот, тогава може би навика за пиене на зелен чай е нещото за вас.

Да отделим време за "опознаване на себе си" е от съществено значение в този забързан свят. Когато сме така фокусирани навън, да проверим времето на телефона си преди да погледнем през прозореца, да видим какво е закусвал наш приятел преди да ядем собствената си закуска, трябва да развием някои навици, за да се съсредоточим отново върху себе си и зеленият чай е едно лесно нещо, с което да започнем.

Всичкият този „страх да не изпусна нещо“, движещ всеки наш ход, нашите селфита (егоистични самосъзнания), безкрайното ни документиране на днешните дреболии е за какво? Разбира се, това ни дава усещане за важност и произтичащите от това "харесвания" в нашите социални медии, което ни дава малко тласък, но какво пренебрегваме във всичко това външно търсене на внимание?

Себе си, ето какво.

Нищо чудно, че толкова много от нас са тревожни, имат пристъпи на паника, алкохолни навици, пристрастеност към фитнеса. Нашето подсъзнание крещи за време, за известно внимание и за презареждане. Точно както едно дете се нуждае от храна не само за успокоение, но и за да се нахрани - ние също.

Имаме три хранения и няколко закуски на ден, в които можем да изградим положителен навик за самопомощ и да нахраним душите и тялото си. Да започнем с малко зелен чай. Утешителен, топъл, освежаващ и хидратиращ, успокояващ душата и запълващ стомаха!

Помните ли онези часове като тийнейджър, когато мечтаехте за човека, в когото ще се превърнете като пораснете? Когато слушахте песни на касета отново и отново? Ами сега сте тук, постигнахте ли това, за което сте мечтали? Разпръснахте ли светлина в света, както мечтаехте? Постигнахте ли значимостта, за която мечтаехте? Би ли се гордял 16-годишният Ви човек, с възрастния, в когото сте превърнали?

Тъй като сме толкова заети да бягаме като хамстер на колело-играчка, участвайки в стриктно организирани "развлечения", забравяме истинската причина, поради която сме тук. Нуждаем се от време да играем, да изпуснем парата, да се забравим за известно време. Престанете да се чувствате толкова важни и леко оглупейте. От време на време се обличайте, сякаш няма да правите документалистика за живота си в социалните мрежи, живейте в мига и не спирайте „на пауза“, за да го запишете.

Нашите деца имат нужда да им покажем какво е спонтанност и радост, иначе как ще растат, знаейки, че имат нужда от това в живота си? Ще позволите на учителя по танци да покаже на децата ви серия от контролирани, заучени движения или ще усилите радиото в кухнята на максимум и ще се поразкършите заедно с тях?

Зеленият чай може да бъде тази отдавна загубена връзка. Свежият аромат на изсушена на слънце трева може да ви пренесе в онези слънчеви следобеди в полето, когато гонехте бриза с най-близките приятели, правехте венчета от маргаритки, флиртувахте или дъвчехте трева. Зелен е цветът на здравето, живота и природата.

Ако сте толкова заети, че редовно забравяте да пиете вода, рядко спирате да помиришете розите, може би се нуждаете от нов навик. Ако пътувате с телефон в ръка, прекарвате цял ден, гледайки монитора си, а след това телевизора у дома, имате нужда от Живот, приятелю! Трябва да преосмислите приоритетите си.

Седнете с празен лист хартия и пишете за известно време. Вижте какво се получава. Може да приключите с написването на задължителните да бъдат свършени до края на живота ви неща, може да започнете да пишете мемоарите си, може да напишете и списък за пазаруване. Обзалагам се, че това ще ви върне обратно. Хартията и писалката имат този ефект, като ни връщат обратно към безкрайните часове в училище и писането на страница след страница, без бутон за изтриване. Само вие и празният лист. Освободете се! Обзалагам се, че ще харесате това, което виждате.

След това си направете чаша зелен чай. Изпийте го. Рестартирайте се. Чак тогава се върнете към статуквото, но се обзалагам, че ще бъдете с нова перспектива.

Зелен чай

Айчиджи-о айчи-и (Ichi-go Ichi-e)

Тази красива японска фраза обобщава преходността на всички наши срещи. Дори да срещнем същите хора отново и отново, всеки път споделяме различно преживяване. Тази културна концепция е напомняне да пазите приятелства и да оценявате всеки момент докато се случва.

Всеки ден не можем да пресъздадем японска чаена церемония с нашите приятели, но бихме могли да използваме малко Ichi-go ichi-e, за да ни задържи в момента. Затова налейте зелен чай и на приятелите си и може би ще ги вдъхновите, за да отделят време „да се опознаят“.

Анита Бъркели, Ява Репъблик

 


  чай

Вълна от кафе