ВАРЕНЕ НА КАФЕ

За да преживеете истинско и невероятно кафе изживяване, несъмнено напитката Ви трябва да бъде приготвена по подходящ начин. Съществуват различни методи за варене на кафе, които могат най-общо да се сведат до 4 основни вида: 

  • Варене чрез кипване;
  • Запарка чрез накисване;
  • Филтриране или Дестилация по метода на гравитационното изтичане – при приготвяне на филтър и дрип кафета; 
  • Екстракция от кафе под налягане – при приготвяне на еспресо и мока.

Трябва да знаете, че най-добрата температура на водата за получаване на добър екстракт  е 92°C - 96°C, тъй като тогава се отделят ароматните масла в кафето. 

При превишаването на тази температура биха се извлекли твърде много допълнителни компоненти като горчиви киселини, които биха влошили вкуса на напитката. Вкусовият профил зависи също и от вида на кафето, процеса на обработката, нивото на неговото изпичане, свежестта и начина на смилане и качествените характеристики на водата. За да се получи хубаво кафе е добре то да бъде отгледано в региони с подходящи климатични условия и тероар.

Кипване или Варене

Кипване или Варене на кафе

Кипването или варенето е бил най-разпространеният метод при приготвяне на кафето до 30-те години на 20 век. Напитката се приготвя като в чаша се слага смляно кафе, което се залива с гореща вода и се оставя да изстине за малко, докато частиците се утаят на дъното.  Този традиционен начин на варене все още се използва в някои части на Индонезия. Негова вариация е „турското кафе”, което се приготвя с много фино смляно кафе и е изключително разпространен в Средния Изток, Северна и Източна Африка, Турция, Гърция, Балканите и Русия. 

За да се приготви хубаво „турско кафе” се използва метален съд с тясно гърло. Той се нарича „джезве“ в Турция, “канака“ в Египет, „брики“ в Гърция и „турка“ в Русия. В него се поставя една лъжица с връх много фино смлени кафеени зърна, по желание 2 лъжици захар и вода. Вари се на слаб огън до кипване и незабавно се отдръпва от огъня, за да се успокои. Отново се слага да заври и това се повтаря от два до три пъти. 

Резултатът е силно гъсто кафе с приятен вкус и аромат, с гъст каймак, който остава, докато не го изпиете. 


Накисване

Накисване на кафе

Типичен представител на този метод на варене е френската преса. Тя представлява тесен цилиндър с дълго бутало, на което има метален или найлонов фин мрежест филтър. Смляното на едро кафе се слага в цилиндъра и се залива с гореща вода с температура около 92°C. Течността се разбърква и се оставя да почине от 4 до 7 минути.  След това пресата бавно се натиска надолу, а кафето излиза под налягане нагоре като частиците кафе се задържат от филтъра.  

Негова вариация е методът Soft Brew (Софт Брю). В кана смляното на едро кафе се слага в метален цилиндричен филтър и се залива с гореща вода с температура 92°C – 96 °C. Течността се оставя да почине няколко минути и след това филтърът с мляното кафе се отстранява.

Друг впечатляващ и интересен начин на варене на кафе от този тип е вакуум кана или сифон. Уредът се състои от два съда, поставени вертикално един над друг и свързани с уплътнител. Приготвянето става върху горелка. В долния съд се налива топла вода до желаното ниво. Горният съд е снабден с филтър и тънък накрайник - сифон, който достига до дъното му. В него се слага необходимото количество кафе, което за една чаша е обикновено 10 грама или 1 супена лъжица. Когато водата заври, налягането от парата я кара да се издига през сифона в горния съд, където се смесва с кафето. Когато цялото количество вода се издигне в горния съд, течността се разбърква. Тя оставя на огъня за около минута и след това се сваля от огъня. След като водната пара в долния съд започне да се охлажда се създава вакуум, който връща кафето в долния съд като го филтрира.

Филтриране

Филтриране на кафе

Специалистите в брашна препоръчват този метод на приготвяне на кафе, защото той е най-подходящ, за да се докоснете до истинския му аромат. Ако кафето е наистина хубаво – ще бъдете изненадани от неговия вкус. 

Горди сме, че можем да Ви предложим един достъпен за всички продукт -нашето индивидуално опаковано дрип кафе на Hinan Fuwang Industries Co. Ltd. , в два варианта – стандартно и натурално. За да го приготвите са Ви необходими единствено нашето дрип кафе, чаша и гореща вода с температура 92°C. 

При дрип или филтър кафето водата се процежда през хартиен филтър със смлени кафеени зърна,  сложени в кана или друг подходящ съд за варене. Уредите за приготвянето му могат да бъдат ръчни или напълно автоматизирани. Пример за тях са съдовете V 60, шварц машини с воден резервоар, бърз нагревател или филтър и каничка. Силата на напитката зависи от съотношението между количеството вода и кафе, както и от степента на смилане. При този метод се препоръчва по-едро смляно кафе.

Вариация на този метод е индийското филтър кафе, което се приготвя с уред от неръждаема стомана. Той се състои от две цилиндрични отделения, поставени едно върху друго. Дъното на горното има много малки дупчици – по-малки от 0,5 мм, надупчен плосък диск с дръжка и капак. Много фино смляно кафе се слага в горния цилиндър и се покрива с диска след което горещата вода се налива върху него. Специфичното на тази вариация е, че напитката не започва да се процежда незабавно. Заради фино смляното кафе, водата се задържа по-дълго във филтъра и това увеличава времето за взаимодействие с него. Получава се силна и наситена напитка, към която може да се добави мляко и захар.

Друг вид на филтрирането е студеното варене на кафето, наричано „cold brew” или „cold press”. В подходящ съд със студена вода се налива върху смляното кафе и се оставя така да престои от 8 до 24 часа. Напитката се филтрира през много фин филтър, за да се отстранят и най-малките частици.  Получава се много концентрирана напитка, която може да се съхранява в хладилник в херметически затворен съд за около 8 седмици. Концентратът може да се разреди с гореща вода в съотношение  3 части вода към 1 концентрат, според личните предпочитания. Приготвено по този начин кафето е с много ниска киселинност, с плътен вкус и много често предпочитано от хора с чувствителен стомах. Според други този метод на приготвяне лишава кафето от неговия огнен и темпераментен характер. 

Вариант на студено варене е „студеното дрип кафе“, известно като „Dutch Ice Coffee", много популярно в Япония. При него студената вода много бавно, на капки се добавя към кафето във филтъра и се процежда бавно в съответния съд. Времето за получаване на готовата напитка при този метод е съкратено. Тя се получава само за около 2 часа, за разлика от „студената преса“. 

Кафе под налягане - еспресо и мока

Кафе под налягане - еспресо и мока

При този метод напитката се получава като водата преминава през кафето под високо налягане.    

Типични вариации са еспресо кафето и кафето мока.

Еспресото се приготвя в автоматични или полуавтоматични машини. Горещата вода  с температура 91 – 95 °C преминава през цедка с фино смляно кафе под налягане от 8 до 18 бара. Резултатът е 30 до 60 мл. напитка със силен и отличителен аромат. С плътен, лешнико-кафяв слой пяна - каймак. Обикновено времето за приготвяне на е 30 секунди. Ако времето е по-кратко, вкусът няма да бъде наситен, а при по-дълго ще бъдат освободени прекалено много танини.

Еспресото е по-гъсто и плътно от другите видове кафе. За да се запази прясното кафе горещо, чашата трябва да е предварително затоплена. 

Друга вариация на приготвяне на кафе под налягане е с кафеварка „Мока“, която е една от най-разпространените за приготвяне на кафе в домашни условия у нас. 

Кафеварката „Мока“, известна още като „италианска кафеварка“ се състои от 3 части. Първата е долна, чието дъно се загрява и в която се налива водата. Метален филтър, в който се сипва средно смляно кафе, е втората.  Най-отгоре е съда, в който се събира готовото кафе. Горещата пара създава налягане от около 1 бар и така водата се издига нагоре, преминавайки през металния филтър с кафето. Така се извличат всички негови аромати, масла и вкусове. Резултатът е приятна, ароматна напитка, почти със силата на еспресото, но без каймака, която се събира в горната част на уреда.

Съществуват още много вариации на описаните методи, но който и начин да предпочетете, не забравяйте, че първата стъпка е избора на хубаво и качествено кафе.

 


  кафе

Вълна от кафе