ЗА СТРАСТТА В МАЛКА ЧАША ПО СВЕТА!

КЪДЕ ДА СЕ НАСЛАДИМ НА ИСТИНСКИ ХУБАВО КАФЕ

Мммм, кафето! Независимо как го предпочитате – черно и силно, със захар и гъст каймак или с пръски мляко - хубавото кафе е напитка, което може само с една глътка да те вдъхнови и понесе, също като вятър, в един друг свят на емоции и чувства и да превземе всичките ти сетива. Доброто кафе има силата да събира хората, да разчупва бариери, да намалява напрежението и дарява с положителни емоции и настроение.

Благодарение на тези, за които кафето е страст, вдъхновение и начин на живот – независими баристи, бутикови пекари, търговци и всички други, заети в кафе-индустрията, отдадени на каузата да направят чашата с кафе още по-хубава като обръщат внимание на всеки детайл и процес по пътя на кафето: от засаждането на кафеения храст до начина му на приготвяне, можем да се потопим в едно ново кафе измерение. Вълнуващо, стремящо се към съвършенство измерение, което кара любителите на кафето да го обичат все повече.

Ако веднъж се насладиш на хубава чаша кафе, едва ли ще искаш да пиеш инстантно кафе от пакетче. Може би ще започнеш да обикаляш първо своя град, държава, а после и света в търсене на най-доброто кафе за теб. 

За истински пристрастените към тази така вълнуваща напитка и за всички, жадуващи за ново приключение и предизвикателство представяме класацията на The Telegraph за най-добрите coffee-shops (кафенета – магазини) по света, където кафето е издигнато в култ.


Кафе Truth, Южна Африка

Кафе Truth, Южна Африка

Само няколко са така впечатляващите кафенета по света като Truth, Южна Африка. Интериорът му е изцяло от метални тръби и странни стари машинарии. Но това, което кара хората да се тълпят тук е не само чудатият интериор, а и специално подбраното кафе, което се пече ръчно в рециклиран чугунен барабан. Освен това от тук се снабдяват с кафе много от най-луксозните хотели в Южна Африка.


Coffee Academics, Хонг Конг

Coffee Academics, Хонг Конг

Това великолепно и шикозно заведение е любимо място за почитателите на кафето в Хонг Конг. Тук можете да се запознаете с и опитатате кафе-напитки, приготвени по най-новите и нашумяли техники с най-модерното оборудване. Баристите са изключителни професионалисти и с удоволствие си бъбрят с клиентите за най-новите си кафе-изобретения.


Barista Parlor, Нашвил, Тенеси, САЩ

Barista Parlor, Нашвил, Тенеси, САЩ

Barista Parlor е бивш автомобилен гараж, превърнат в лъскаво и просторно кафене през 2012г. Мястото просто крещи „Много съм як“, тъй като собственик на заведението е фронтменът на групата Black Keys, Дан Ауербах и всички баристи носят кожени престилки и папионки. Най-хубавото от всичко обаче е листата с кафето – изключително богата и разнообразна.


La Cafeotheque, Париж, Франция

La Cafeotheque, Париж, Франция

Кафенето е сред първите професионални бутикови (artisan) кафе-магазини в града на светлините. La Cafeotheque е известно с прецизния си избор на еднотипни, моносортове, регионални кафета. Изключително вкусни са и домашно-приготвените сладкиши.


Café Central, Виена, Австрия

Café Central, Виена, Австрия

Пътуването до Виена няма да е пълноценно, ако не изпиете чаша кафе в това легендарно кафене, основано през 1876г. То е било любимо място на Зигмунд Фройд и Леон Троцки. Наистина, в наши дни то се превърнало в място, където туристите идват, за да се насладят на кристалните полилеи и мраморните колони, но все пак е подходящо местенце, където да прекараш няколко часа.


Johan & Nystrom, Стокхолм, Швеция

Johan & Nystrom, Стокхолм, Швеция

По принцип Стокхолм е залят с прекрасни малки кафе-пекарни и магазини, но определено си струва да посетите фирмения магазин – пекарна на кафе-бранда Johan & Nystrom. Тук кафето е на особена почит и хората се насърчават да пият най-доброто. Често се провеждат и обучения. Кафето се предлага в едни от най-класните заведения.


Department of Caffeine, Сингапур

Department of Caffeine, Сингапур

Това малко, закътано кафене предлага само специално селектирано, био и феъртрейд кафе и чудесна селекция чай. Тук е особено натоварено през уикендите, когато има специално брънч меню с ястия като „Френски тостс кленов сироп и банани“.


Single Origin Roasters, Сидни, Южен Уелс, Австралия

Single Origin Roasters, Сидни, Южен Уелс, Австралия

Тук може да опитате кафе, приготвено по най-различни методи: от “cold brew” (студено варене) до аеро-преса. Кафе – листата включва четири single origin (еднотипни, регионални) кафета за месеца. Имате възможност да си закупите и за вкъщи.


Sant’Eustachio Il Caffe, Рим, Италия

Sant’Eustachio Il Caffe, Рим, Италия

Датиращо още от 30‘те години на 20 век, това кафене и пекарна в сърцето на Рим е институция. Вземете си еспресо и се наслаждавайте на живота!


Workshop Coffee, Лондон

Workshop Coffee, Лондон

Workshop Coffee, което има няколко клона в Лондон, е посветено на каузата да сервира „най-сладкото, чисто и свежо кафе, което може да предложи“. Създадено е през 2011 г. Собственикът му Джеймс Диксън казва: „Идеята ми беше да пренеса кафе-културата на Австралия, която беше много мили напред от тази в Британия, заедно с европейските представи за селекция и печене на кафе, така че клиентите ми да могат да чуят, видят и помиришат печенето на кафе.“


Double Tall, Токио, Япония

Double Tall, Токио, Япония

Само на няколко крачки от гара Shibuya се намира Double Tall, където можеш да се насладиш на чудесно кафе в Токио. Кафе – зърната са с отлично качество и можеш да видиш изкусен лате арт.


Stumptown Coffee Roasters, Портланд, САЩ

Stumptown Coffee Roasters, Портланд, САЩ

Основано през 1999г, Stumptown сега има няколко клона в САЩ, но фаворит е кафенето с площ от 37 000 квадратни фута в Портланд, разположено на самия бряг. Тук може да правиш множество дегустатиции. Брандът е пионер в практиката за директна връзка с кафе-производителите и справедливото им възнаграждение. „Основахме Stumptown с идеята да се стигне до първоизточника на кафето.“, споделя създателят му Дуен Соренсън пред Time през 2010г. „Такава е нашата концепция и именно това преживяване бихме искали да усетят нашите клиенти“.


Fazil Bey, Истанбул, Турция

Fazil Bey, Истанбул, Турция

Една от най-известните кафе-спирки в Истанбул е Fazil Bey, което съществува от 1920г. Най-добрите бразилски кафета се пекат и мелят на място и се варят по традиционния метод в медно джезве. Кафето се сервира с хапка традиционен турски локум. Просто божествено!


Източник: The Telegraph  кафе

Вълна от кафе