ГУРМЕ КАФЕ

Гурме кафе

Кафето не е просто една от най-популярните напитки в света. То носи със себе си радост и настроение, глътка свежест преди започването на натоварения работен ден, вдъхновение и покой. Чаша хубаво кафе сутрин, ни дава летящ старт, от който се нуждаем, за да посрещнем предизвикателствата на деня. С кафето споделяме незабравими моменти от живота си, изживявания, за които дори приятелите ни не знаят. Благодарение на него можем да се потопим в един различен свят, изпълнен с вълшебство и магия. Ароматът му изпълва сетивата ни, а вкусът му ни кара да летим. И не само това, то действа положително на паметта и намалява риска от развитието на злокачествени образувания. 

Тази напитка се е превърнала в неразделна част от нашия делник и голяма част от хората не биха могли да си представят живота без кафе. 

Кафето се добива от  няколко вида вечнозелени храсти от рода „Coffea”. Двата най-често отглеждани и търгувани вида са Coffea arabica – Арабика  и Coffea canephora – Робуста. 

Арабиката е много деликатно кафе, с ниско съдържание на кофеин и богат вкусов профил. Отглежда се при по-голяма надморска височина от 1100 до 2200 метра, при хладен тропически климат, с много влага и богати почви. Отличава се с характерна киселинност. 

Робустата е с по-голямо съдържание на кофеин, с по-горчив и плътен вкус. За разлика от Арабиката се отглежда на по-ниска надморска височина до 950 м. По мнение на специалистите напитката от кафе Робуста е със слаб аромат и изключително тесен вкусов профил.

В днешно време кафе се отглежда главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят кафеените плодове се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.

Какъв ще бъде нейният вкус зависи от множество фактори. 

Напоследък голяма популярност доби терминът „гурме или специално кафе“. Но какво е „гурме кафе“ и кое определя едно кафе като такова?

Какво е гурме кафе?

Какво е гурме кафе

Когато чуете термина: "Гурме кафе", какво точно очаквате да видите и опитате? Кафе, за което ще изхарчите малко състояние, за да му се насладите? Или очаквате този вид кафе да бъде сервирано единствено в скъпите ресторанти, които са недостъпни за обикновените хора? 

Напоследък хората много често използват думата: "Гурме", за да подчертаят съвършенството на продуктите, които предлагат, но без да знаят реалното ѝ значение. Буквално от френски "гурме” означава ценител или познавач на добрите храни или напитки. В днешно време се използва, за да се определят изискани ястия или продукти, в чието приготовление са вложени специални съставки, старание и творчество. Те са определени от експертите като отлични.

Гурме кафета са тези, които са отгледани, събрани, обработени и съхранени по правилен начин. За този тип кафе се полагат специални грижи и отношение. Всяка една стъпка от засаждането до пакетирането оказват влияние на крайния продукт, който ще получите. Влага се огромно внимание във всеки един етап, защото тайната на специфичния му вкус е в детайлите.

Голямо значение за аромата и вкуса на кафето има неговия произход. Всяко кафе носи спецификата на региона и тероара, в който е отгледано. Също като виното, от условия като микроклимат, тип почва и дори влажност, кафето придобива специфичния си вкус.     

Гурме кафето е с високо качество и е направено от първокласни  специално подбрани зърна. Плодовете на кафееното дърво се събират, когато достигнат зрялост от добре поддържани дървета. Зърната се подбират изключително прецизно като малките или дефектните се премахват. Това е ключов момент, защото няколко нискокачествени такива при печенето са способни да развалят специфичния му вкус и аромат. Процесът е много важен и изисква внимание и проверка. 

Методът на обработка на кафето (сух, мокър или полу-сух) също оказва влияние на крайния продукт. Основната разлика между сухия и мокрия процес на обработка е, че при мокрия метод пулпата на кафеената черешка се отстранява от зърното преди етапа на сушене и изисква специално оборудване и значителни количества вода , докато при сухия – целият плод се суши на слънце. Полусухият метод е комбинация от предходните два.

Кафетата, обработени чрез мокрия метод се наричат „washed” или измити и екстрактът от тях е с по-чист вкус и по-висока киселинност. Счита се, че този метод е предпочитан от страните производителки на т.нар. „Speciality coffee”.

Кафетата, преминали през сух процес се наричат „natural“ или „натурални“ и от тях се получава екстракт с по-слаба киселинност, по-сладък вкус и по-плътно тяло. 

Полу-сухият метод на обработка придава на кафето сладък вкус с плодови аромати. Тези кафета се наричат “pulped natural” или “honey”.

Специално кафе

Върху вкуса на кафето влияе и процесът на печене.  За да се извлекат всичките му характерни вкусови характеристики, кафето трябва да бъде изпечено по определен начин. Всеки сорт  кафе има свой собствен начин на печене и индивидуални нотки, които майсторът-пекар трябва да познава. Традиционно за изпичането на еднотипни/моносортове кафета се препоръчва по-светло изпичане.

За да се запази свежестта на кафето и неговите качества, то трябва да се пакетира непосредствено след изпичането.  

Има още един етап, който е от значение, а именно – получаване на добър екстракт, където влияние оказва начина на смилане и варене на кафето. Тук е ролята на баристата, който чрез своите умения и познания трябва да отключи всички съхранени с огромно внимание и грижа вкусове и аромати в чашата!

 В Coffeewave.bg ще откриете богата палитра от вкусове и аромати на „гурме кафе“.   кафе

Вълна от кафе